Microplantele nu sunt germeni!
În timpul ultimelor evenimente cu public larg la care am participat, am întâlnit foarte des această confuzie: „Microplante, a, da, știu, am auzit de germeni”. Dar diferența dintre #microgreens și germeni este uriașă. Iată câteva explicații.
Germenii sunt crescuți în condiții de umiditate extremă, la întuneric și căldură, pentru a stimula o germinare forțată, rapidă. Semințele sunt puse laolaltă în recipiente închise și nu au spațiu să se dezvolte corespunzător. Atunci când sunt trimiși la consum, după 48 de ore, germenii se prezintă ca o masă amorfă de rădăcini albicioase, tulpini și frunzulițe palide, nedezvoltate.
Datorită condițiilor de creștere – întuneric, umiditate și temperatură ridicate – germenii prezintă riscul contaminării cu bacterii periculoase! Acest pericol este inexistent în cazul microplantelor.
Microplantele (sau vlăstarii, sau microgreens) sunt plantate individual într-un sol steril. Creșterea se realizează în condiții de lumină naturală intensă, umiditate scăzută și o bună aerisire. Chiar daca densitatea la semanat este mare, plantutele au posibilitatea să se dezvolte optim. Majoritatea speciilor au nevoie de 1-2 săptămâni ca să crească. Recoltarea se face după ce primele frunze(cotiledoanele) s-au dezvoltat complet. Se taie și se consumă doar partea de deasupra solului – tulpina și frunzele.
Posibilitatea de contaminare cu agenți patogeni este cvasi-inexistentă. Iar aroma, aspectul și proprietățile nutritive sunt cu totul altele!
Așadar, să reținem că microplantele sunt cu totul altceva decât germenii. Poftă bună!