Supă cremă de linte cu mentă – Chef Alex Cîrțu

Preparatul de mai jos a fost realizat de Chef Alexandru Cîrțu în cadrul atelierului Chefs & Microgreens.

Este o rețetă extrem de simplă, cu ingrediente accesibile ca preț, care poate fi preparată de oricine acasă, cu minimum de efort.

Este una dintre supele concepute de Alexandru pentru LifeBox și dorim să îi mulțumim pentru generozitatea cu care acceptat să împărtășească această rețetă cu membrii comunității Microgreens România.

Concept: O supă care este în același timp consistentă și hrănitoare, răcoritoare și plină de vitamine. Legumele folosite și modul de preparare, adăugarea de mentă proaspătă și de microplante – fac din acest preparat o „bombă” energetică cu valoare nutritivă foarte mare. Preparatul este vegetarian, cu excepția smântânii. Vegetarienii foarte riguroși pot renunța la ea, dar vor pierde din cremozitate și savoare

Ideală pentru prânzul unei zile solicitante, în care ai nevoie de energie, dar nu vrei să-ți îngreunezi digestia cu preparate „grele”.

Beneficii nutritive:

Lintea a devenit în ultimii ani un aliment popular în rândul vegetarienilor datorită faptului că este bogată în proteine și săracă în grăsimi. Este o legumă ușor de digerat – dacă este gătită corect, bogată în vitaminele A, C, E, K și cele din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 şi B9), minerale, fibre, carbohidrați, acizi grași Omega 3 și Omega 6, aminoacizi.

Năsturelul are puține calorii, dar conține fitonutrienți și antioxidanți, cum ar fi izotiocianatul, cu o multitudine de proprietăți în prevenirea bolilor.

Rețeta pentru supă cremă de linte cu mentă, microgreens și flakes de lipie integrală

Ingrediente:

(5 porții)

  • Linte roșie – 200 g

  • Ceapă – 50 g

  • Morcovi – 150 g

  • Ardei kapia – 150 g

  • Usturoi – 4 catei

  • Pătrunjel rădăcină – 50 g

  • Păstârnac – 50 g

  • Țelină Apio – 3 tije

  • Microplante busuioc verde – 1/2 caserolă

  • Microplante năsturel (Nasturtium) – 5 frunze în compoziție + 2 pentru decor

  • Microplante perilla roșie – 1/2 caserolăVariantă – se poate folosi în loc de Perilla Chimion măcinat – 1/4 linguriță

  • Fulgi de chili – 1 vârf de cuțit

  • Pastă de ardei dulce – 1 linguriță

  • Fulgi de chili – 2 g

  • Boia afumată – 2 g

  • Boia dulce – 3 g

  • Pastă de ardei iute – 1 linguriță

  • Roșii proaspete, coapte – 4 buc mai mari

  • Foi de dafin (proaspete) – 2 buc

  • Mentă proaspătă – 5 frunze

  • Ulei de măsline – 1 lingură

  • Fresh de lime – 30 ml

  • Smântână de gătit – 200 ml

  • Sare, piper – după gust

Pentru flakes de lipie:

  • Lipie de tortilla – 3 buc

  • Spray ulei de măsline – 2 pulverizări

  • Curcuma – 0,5 g

  • Oregano uscat – 0,5 g

  • Boia dulce – 0,5 g

Mod de preparare:

  • Lintea roșie se lasă la înmuiat câteva ore și se schimbă apa de 3 ori – nu este obligatoriu s-o lăsați la înmuiat, dar astfel evitați orice problemă ce ține de dureri de stomac;

  • Taie ceapa, morcovii, pătrunjelul rădăcină, păstârnacul și țelina apio în cubulețe potrivite;

  • Călește legumele într-o cratiță cu ulei de măsline;

  • Când au devenit translucide acoperă-le cu apă;

  • Adaugă foile de dafin, sare și lintea roșie;

  • Pune-le la fiert la foc mic;

  • Într-o tavă cu hârtie de copt adaugă ardeii, roșiile și usturoiul și stropește-le cu puțin ulei de măsline;

  • Pune-le la copt în cuptorul încins în prealabil la 200 de grade;

  • Când s-au copt, scoate-le și adaugă 5-6 straturi de folie alimentară deasupra;

  • Lasă-le acoperite cca 10 min – datorită condensului care se va crea în interior, acestea se vor curăța mult mai ușor și-și vor menține aroma mai bine decât dacă ar fi curățate sub apă.

  • Când toate legumele au fiert, inclusiv lintea, adaugă chimionul, boia dulce și cea afumată, fulgii de chili, menta proaspătă, ardeiul, usturoiul și roșiile coapte și potrivește de sare și piper;

  • Scoate foile de dafin

  • Adaugă pasta de ardei dulce și iute, năsturelul (5 frunze), microplantele de busuioc și cele de perilla (sau chimionul măcinat), fresh-ul de lămâie și blendează totul;

  • Mai lasă să fiarbă cca 2 min;

  • Ia supa de pe foc, adaugă-i smântâna de gătit și las-o la răcit;

  • Taie lipiile triunghiuri și așează-le într-o tavă de cuptor, cu folie de copt;

  • Stropește-le cu ulei de măsline și condimentează-le;

  • Introdu-le în cuptorul încins în prealabil la 210 grade până se rumenesc;

  • Scoate-le și lasă-le să se răcească;

  • Servește-le împreună cu supa;

  • Sugestie de prezentare – vezi foto. Au fost folosite microplate de nasturtium, busuioc și perilla.

Poftă bună!