Sfatul nutriționistului – Perilla

Continuăm seria articolelor dedicate proprietăților nutritive ale vlăstarilor, scrise de Floriana Gabriela Secui. Ca de obicei, vă recomandăm și blogul ei – dolce far verde

Conceptul de Microgreens își are originea în California! Aici bucătarii creativi și inovatori au început utilizarea microplantelor în felurile de mâncare pentru a încorpora culoare, aromă, textură și pentru a extinde o tendință sănătoasă care s-a răspândit rapid în întreaga lume. Microplantele de tipul Microgreens sunt folosite în topping-uri, smoothie-uri, sucuri, garnituri și în salate. Sunt vândute ca un produs de mare valoare în magazine și supermarket-uri.

Microplantele sunt mai mature decât un vlăstar, dar mai mici decât o plantă dezvoltată complet. S-a constatat că dacă acestea sunt recoltate la un stadiu imatur atunci plăntuța oferă cel mai ridicat nivel de vitalitate. Microplantele sunt pline de vitamine și minerale pe care în mod normal le-ar folosi pentru propria dezvoltare. Răsadurile în curs de dezvoltare cresc înalte și drepte cu frunze luminoase bine dezvoltate. Microplantele nu sunt produse doar pentru aspectul și culorile lor ci și în mod special pentru compușii și proprietățile lor sănătoase. Acestea și-au găsit o nișă de piață în cadrul industriei alimentare sănătoase.

Odată ce cotiledoanele (primele frunze) sunt vizibile, ele încep să dezvolte clorofilă. Răsadul va epuiza rezervele minerale conținute în semințe. În acest stadiu, are loc fotosinteza plantei, începe să își producă proprii ioni, și să asimileze nutrienți absorbiți prin sistemul de rădăcini.

 

Microplantele Perilla

 Trecând peste atenția din ultimii ani acordată semințelor exotice de cardamom, chia și quinoa, în prezent există un nou super-aliment din Asia, care se va integra ușor ușor în mintea ta! În Toronto, localnicii garnisesc sushi-ul lor cu această frunză: Perilla  are o aromă atât de intensă, încât este ca un foc de artificii de la prima mușcătură!

Perilla (frutescens Perilla) este nativă din Himalaya și Asia de Sud-Est. Aceasta face parte din familia mentei. Dincolo de frunză, se pare că semințele de Perilla  au mai multe beneficii decât multe dintre cele mai populare semințe comestibile de pe piața de astăzi.

Perilla are un miros puternic mentolat și beneficii puternice de sănătate din cauza multor dintre constituenți săi.

Componentele funcționale ale Perillei sunt antioxidanții flavonoizi, cum ar fi: luteolina, apigenina, acidul cafeic și acidul rozmarinic.

Luteolina
Plantele bogate în luteolină au fost folosite în medicina tradițională chineză pentru tratarea diferitelor boli cum ar fi hipertensiunea, bolile inflamatorii și cancerul. Având efecte biologice multiple, cum ar fi anti-inflamație, antialergic și anticancerigen, funcțiile luteolinei sunt antioxidante.

Apigenina
Apigenina este întâlnită din abundență în multe plante utilizate în dieta mediteraneană precum frunzele de Perilla, ceaiul de mușețel, țelină, pătrunjelul și în alte legume verzi.
Este un flavonoid natural, pigment de protecție pentru plante. Distruge celulele canceroase. Apigenina este capabilă să crească eficiența imunoterapiei, dar pe lângă aceasta are numeroase mecanisme de acțiune.

Acidul cafeic
Cei mai mulți dintre noi suntem deja conștienți de faptul că antioxidanții, dintre care menționez și acidul cafeic, sunt necesari pentru întreruperea dezvoltării diferitelor boli, cum ar fi cancerul sau bolile coronare. Antioxidanți împrejmuiesc și elimina molecula „bolnavă”; aceștia posedă aptitudinea de a inhiba sau chiar întrerupe oxidarea moleculelor sănătoase.
Acidul cafeic este un acid organic găsit în mai multe plante dar este într-o cantitate importantă și în frunzele de Perilla .
În ciuda faptului că acidul cafeic este prezent în cafea, această nu are nici o legătură cu cafeina. Acidul cafeic este un antioxidant puternic și poate lucra pentru a inhiba creșterea celulelor cancerigene.De asemenea multe persoane folosesc suplimente care conțin acid cafeic, cu scopul de a-și îmbunătăți performanțele atletice. 

Acidul rozmarinic
Prezența acidului rozmarinic în plantele medicinale, ierburi și condimente are efecte benefice de păstrare a sănătății. În microplantele Perilla , acidul rozmarinic acționează ca un compus de apărare. Unul dintre beneficiile acidului rozmarinic îl reprezintă îmbunătățirea stării pielii, chiar și în cazul dermatitei atopice – una dintre cele mai comune boli ale pielii.

Nivelurile mici ale antioxidanților din organism pot fi dăunătoare, deoarece o astfel de condiție poate avea ca rezultat un ritm crescut de leziuni celulare, care în cele din urmă duce la moartea celulelor. Atunci când se întâmplă acest lucru corpul nostru devine susceptibil la diverse boli, inclusiv la accidente vasculare cerebrale, boli de inimă și chiar boli neurodegenerative.  

Beneficii pentru sănătate ale microplantelor Perilla

Ajută la scăderea disconfortului la nivelul stomacului și intestinelor
Frunzele de Perilla  sunt deosebit de importante pentru această funcție, deoarece conțin flavonoide, acid rozmarinic și acid cafeic. Cercetările au arătat că Perilla poate ajuta la îmbunătățirea stărilor de balonare, indigestii, prevenind refluxul de acid la stomac și are un efect antispastic (previne și scade crampele).

Susține sănătatea mintală și starea de spirit
Recent, acidul rozmarinic, acidul cafeic și apigenina izolată din frunza de Perilla au fost identificate ca având proprietăți antidepresive și anxiolitice, prin optimizarea mecanismelor dopaminergice.Pe lângă aceasta, inhalarea uleiului esențial de Perilla a demonstrat de asemenea o activitate antidepresivă, prin intermediul efectului său asupra sistemului nervos.

Reduce alergiile
Microplantele de Perilla pot ajuta la scăderea problemelor cu ochi iritați, strănut, secreții nazale, hipersensibilitate, alergii sezoniere și astm. Toate datorită elementelor sale constitutive minunate, inclusiv quercetina, acid alfa lineolic, luteolina și acidul rozmarinic.
Acidul rozmarinic, un compus abundent în Perilla, oferă beneficii anti-inflamatorii, care reduc simptomele alergice. Un studiu de laborator pe animale publicat în numărul din ianuarie 2011 al revistei „Biologia și medicina experimentală”, a constatat că extractul de frunze Perilla a redus simptomele, cum ar fi curgerea nasului și ochii roșii.

Cancer
Luteolina, un antioxidant flavonoidic și acidul rozmarinic din Perilla transmit beneficii anti-cancer. Aplicarea extractului de frunze de Perilla  poate inhiba cancerul de piele. Un studiu publicat în numărul 7 din 2012 al „Internațional Journal of Nanomedicin”, a constatat că o substanță numită „perillyl alcohol” a inhibat cancerul de piele, oprind progresia bolii și a dus la o rată de supraviețuire de 80{3884006015225ca68b3f498a94b37cfc1bf4b8335039866362a77da6af7e2137} la animalele de laborator. Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate preliminare.

Boală autoimună
Universitatea din Maryland Medical Center listează uleiul din semințe de Perilla printre alte uleiuri vegetale, inclusiv de soia și de semințe de dovleac, ca având un nivel ridicat de acid alfa-linoleic omega-3, care este util în tratarea unor boli autoimune cum ar fi artrită reumatoidă, lupus și astm.

Astmul răspunde bine la tratamentul cu ulei din semințe de Perilla, potrivit unui studiu publicat în numărul din ianuarie 2007 al revistei „Planta Medica”. Uleiul din semințe de Perilla  a inhibat de asemenea migrarea celulelor albe din sânge în plămâni și a contribuit la prevenirea anafilaxiei – un răspuns imun sever care pune viața în pericol.

O formulă chinezească pe bază de plante este utilizată pentru a trata depresia aceasta incluzând Perilla ca unul dintre ingredientele sale. Într-un studiu de laborator pe animale publicat în numărul 2011 al revistei „Evidence Based Medicine”, s-a demonstrat că inhalarea uleiului esențial de Perilla a dus la simptome de scădere a stresului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că inhalarea uleiului esențial de Perilla poate oferi beneficii antidepresive.

NOTA BENE: există două tipuri de Perilla frutescens – Perilla roșie și Perilla verde. Din punctul de vedere al beneficiilor pentru sănătate sunt identice, dar gustul și aroma sunt ușor diferite.