Sfatul nutriționistului - Nasturtium

Continuăm seria articolelor dedicate proprietăților nutritive ale vlăstarilor, scrise de Floriana Gabriela Secui. Ca de obicei, vă recomandăm și blogul ei – dolce far verde

Nasturtium – scurt istoric – beneficii și utilizări 

Planta de nasturtium este cunoscută și sub următoarele denumiri: creson indian, capuchina sau capucine. Numele științific este „Tropaeolum majus” și planta este originară din America de Sud. Florile și frunzele de Nasturtium au un gust ușor picant, cu o aromă asemănătoare muștarului, cu note de hrean.

Din trecut până în prezent, în timpul sezonului de înflorire, planta proaspătă și semințele florilor de nasturtium sunt recoltate pentru a fi utilizate în preparate medicinale. Florile de nasturtium sunt de un portocaliu luminos, cu dungi de culoare roșu aprins. Frunzele plantei sunt de culoare verde și miros ca și cresonul.

Numele de nasturtium înseamnă „nas răsucit” (din latină nasum, nas și torquere  a se răsuci). Această denumire se referă probabil la mirosul ușor înțepător al florilor, ca și uleiul care este eliberat din frunze atunci când sunt mestecate. Întreaga parte supraterană a plantei este comestibilă și poate fi folosită în scopuri medicinale.

În America de Sud, frunzele de nasturtium sunt tradițional utilizate pentru a trata boli ale rinichilor și vezicii urinare, pentru răceli, tuse, gripă, dureri de gât și bronșită. Încă din vechime, frunzele și florile au fost folosite ca un remediu pentru prevenirea scorbutului și pentru purificarea sângelui.

În prezent, nasturtium a devenit mult mai accesibil, îl putem întâlni în toate colţurile lumii sub forma vlăstarilor şi plăntuţelor microgreens, disponibile indiferent de anotimp.

Ce conţin microplantele de nasturtium?

Glucozinolat

Acesta este o substanţă chimică din plantă pe care organismul o converteşte în izotiocianat (proprietăţi anti-cancer). Izotiocianații se eliberează atunci când are loc distrugerea pereţilor celulelor vegetale sub acţiunea mecanică (masticare, radere, tăiere, stoarcere, etc.) Cercetările recente au scos la iveală că glucozinolații sunt eficienţi în multe forme de cancer, precum cel de piele, plămâni, de colon, de stomac.

Vitamina C sub formă de acid ascorbic

Reprezintă un antioxidant de excepţie ce contribuie activ la frânarea proceselor degenerative din organism. Are un rol deosebit de important în apărarea organismului împotriva acţiunea radicalilor liberi şi împotriva stresului oxidativ – principala cauză a îmbătrânirii fiziologice.O funcţie importantă pe care o deţine vitamina C este aceea de a ajuta la creşterea producţiei de colagen, proteină esenţială a corpului omenesc, care contribuie la menţinerea ţesuturilor, ligamentelor, cartilagiilor şi tendoanelor.

Kaempferol

Este un puternic antioxidant (flavonoid) şi ajută la prevenirea daunelor oxidative a celulelor noastre, a lipidelor şi ADN-ului. Kaempferol previne arteroscleroza prin inhibarea oxidării lipoproteinelor cu densitate joasă şi formarea de trombocite din sânge. Studiile au confirmat, de asemenea, că kaempferolul acţionează că un agent chemopreventiv, ceea ce înseamnă că inhibă formarea celulelor canceroase.

Izoquercitrin 

Oferă beneficii prin îmbunătăţirea sănătăţii capilare şi consolidarea vaselor de sânge. Cercetările au arătat că quercetina este slab absorbită. Formă Izo-quercitrin s-a dovedit a oferi o absorbţie superioară, făcându-l mai biodisponibil la corp.

Altele

De asemenea, nasturtium mai conţine carotenoizi, minerale, fier, sulf, mangan şi aminoacizi.

 

Beneficiile plăntuțelor microgreens

Promovarea și formarea de noi celule sanguine

Este recomandată utilizarea frunzelor de nasturtium ca parte a tratamentului pe bază de plante. Anii de experienţă şi studiile recente au constatat că plăntuţele de nasturtium sunt foarte eficiente în promovarea formării de noi celule sanguine în organism.

Acțiune antibiotică naturală

Cercetările ştiinţifice au descoperit că planta are o acţiune antibiotică naturală, care acţionează rapid în organism. Este interesant de observat că agentul antibiotic, tromalyt (o substanţă care seamănă cu aspirina), s-a găsit în urină în decurs de o oră de la digestia plantei medicinale. De asemenea, este de remarcat că acest antibiotic nu interferează cu flora intestinală și că s-a dovedit a fi eficace împotriva unor microorganisme care au dezvoltat rezistenţă la medicamente antibiotice comune.

Sursă naturală de expectorant

Expectorantele sunt o clasă de substanţe de care, probabil, ați auzit de multe ori în publicitatea împotriva tusei. Funcţia principală a unui expectorant este de a elimina secrețiile care generează tusea. Aşa că, în loc de a lua medicamente de tuse, de ce să nu consumăm frunze de nasturtium sub forma ceaiului de plante!? Este, de fapt, un mod mai aromat și mai natural pentru a lupta împotriva tusei, în special în zilele reci sau ploioase.

Stimularea creșterii părului

Unul dintre avantajele acestei plante este că poate fi folosit ca tratament pentru păr. Sud-americanii au folosit nasturtium ca un supliment pentru creşterea părului încă din vechime. Studii științifice recente arată că sucul din flori şi vlăstari de nasturtium stimulează capilarele scalpului. Subţierea părului, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, reprezintă o problemă comună. Gândiți-vă numai la câţi bani se cheltuiesc anual pentru promovarea unui par sănătos! Aplicarea pastei de frunze nasturtium pe scalp duce la stimularea capilarelor şi sporeşte circulaţia sângelui, substanţelor nutritive şi oxigenului în scalp. Buna circulaţie duce la o hrănire și o creştere mai bună a părului.

Sursă bogată de vitamina C

Vitamina C este una dintre vitamine cu beneficii puternice pentru sănătate. Din cauza nivelului ridicat de vitamina C, consumarea frunzelor de nasturtium ajută în tratarea tusei minore, durerile de gât și piept şi tratarea gripei. Acele beneficii au fost evidente încă din cele mai vechi timpuri şi s-au dovedit eficace și în vremurile moderne.

Bun pentru piele

După cum am menţionat mai sus, frunzele sunt nasturtium conţin proprietăţi antiseptice, care ajută în mod eficient în lupta împotriva bacteriilor atât interne cât şi externe. Folosiţi-l intern, sub forma salatelor sau ceaiurilor, sau extern, ca mască – vă poate ajuta să scăpaţi de acnee. Vitamina C din vlăstarii de nasturtium are rolul de a face aspectul pielii mai neted şi mai luminos.

Precauții

Nasturtium îmbunătățește circulația și în anumite cazuri s-a constatat că favorizează apariția menstruației (uneori este chiar folosit pentru a trata dereglări de acest gen). Există preocuparea că ar putea cauza pierderea unei sarcini în stadiul timpuriu, deși nu există studii medicale consistente în acest sens.
Recomandăm gravidelor să se abțină de la consumul acestei microplante pe durata sarcinii.

 

COMANDĂ ONLINE: Microplante de Nasturtium