Sfatul nutriționistului – Mazărea

Prietena noastră, nutriționista Floriana Gabriela Secui, a pregatit un nou articol dedicat proprietăților nutritive ale vlăstarilor. Puteți citi ce scrie Floriana și pe blogul ei – dolce far verde

 

Până în prezent nu am avut ocazia să cunosc pe cineva căruia să nu îi placă mazărea. Acele sfere frumos şi perfect conturate de un verde intens ce au pus amprenta în preferinţele noastre culinare încă din copilărie. Ceea ce nu cunoaşteam atunci dar am ajuns să ştiu acum este că mazărea pe langă un gust excepţional conţine un arsenal de proteine şi nutrienţi.
Inconvenientul intervine când nu avem posibilitatea de a o consumă fresh /proaspăt culeasă, varianta congelată având un gust mult mai puţin intens . . . aş putea spune chiar fad.
În ultimii ani se poate observa o descreştere a cantităţii de mazăre produsă şi consumată, chiar şi atunci când o găsim în sezon o putem consuma pentru o perioada foarte scurtă de timp.
Aşadar vin în ajutorul vostru cu o soluţie mult mai disponibilă si benefică dar şi mai fresh indiferent de anotimp. O soluţie cu un gust super intens plin de vitamine şi nutrienţi.

 

Vlăstarii de mazăre!

Putem să îi consumăm pe tot parcursul anului, ori de câte ori avem poftă. Dar mai mult decât atât, vlăstarii reprezintă un pachet nutritional mult mai biodisponibil şi uşor asimilabil de către organismul uman. Vlăstarii de mazăre au un gust dulceag – delicios, cu o tentă uşoară de alune. Conţin o cantitate mult mai concentrată de nutrienţi şi enzime disponibile în comparaţie cu planta matură.

Le acordăm următoarele atribute benefice:

– Sprijin pentru regenerarea celulelor;
– Surse puternice de antioxidanţi, minerale, vitamine şi enzime care protejează împotriva radicalilor liberi;
– Alcalinizant efect asupra corpului, care este gândit pentru a proteja împotriva bolilor, inclusiv a cancerului (tumori acide);
– Bogat în clorofilă – aşadar oferă o oxigenare abundentă, care poate ajuta împotriva creşterii celulare anormale. Intervine împotriva virusurilor şi bacteriilor care nu pot supravieţui într-un mediu bogat în oxigen!

 

Ce conţin vlăstarii de mazăre?

1. Mazărea este considerată unul dintre liderii proteici din domeniul legumelor, are un conţinut bogat de proteine. Procesul de creştere şi dezvoltare a plantei sub forma de vlăstari transformă conţinutul total de amino acizi într-o formă mult mai uşor asimilabilă de către organism uman!
Pentru absorbţia optimă a proteinelor cel mai bine este să îi consumăm cruzi, spre deosebire de varianta gătită.
Mazărea în prezent este folosită ca un concentrat proteic de baza pentru mai multe pulberi de proteine vegane, ca alternativă la proteinele din zer derivate din lapte. În ultima perioada producătorii de pudre proteice au început să includă vlăstari de mazăre în lista lor de ingrediente tocmai datorită acestui mare conţinut proteic ridicat.

2. Fitonutrienții din mazăre: saponine, acizi fenolici, acidul ferulic şi cafeic, şi flavanoizi s-au dovedit a oferi beneficii puternice antioxidante şi anti-inflamatorii.

3. Datorită conţinutului bogat de proteine şi fibre de calitate, vlăstarii ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge şi reduce poftele alimentare.

4. Vlăstarii de mazăre conţin pe aceeaşi cantitate de produs:
– De şapte ori mai multă vitamina C decât afinele.
– De patru ori mai multă vitamina A decât tomatele.

5. Vlăstarii de trifoi, lucerna şi de mazăre sunt bogaţi într-un antioxidant cunoscut sub numele de coumestrol şi care face parte din categoria fitoestrogenilor. Acesta aparține unei clase de compuși chimici cunoscut sub numele de coumestani.

Există 3 categori distincte de fitoestrogeni alimentari:
– lignani;
– izoflavonoide ;
– coumestani.

Există unele controverse în sănătatea holistică şi comunitatea medicală cu privire la tema fitoestrogenilor şi efectul lor asupra sistemului endrocrin şi hormonal. În timp ce fitoestrogeni nu sunt recomandaţi în mod particular femeilor cu niveluri ridicate de estrogen, fibroame uterine / tumori sau androgeni scăzuţi, totuşi unii fitoestrogeni sunt consideraţi luptători împotriva bolilor ca resveratrolul, quercetina şi coumestrolul.

Universitatea Cornell a descris coumestrolul în mod corespunzător: “Din moment ce imită estrogenul, aceşti fitoestrogeni pot avea . . . fie aceleaşi efecte ca şi estrogenul . . . fie pot bloca efectele estrogenului. Efectul fitoestrogenilor depinde de doza lor. Fitoestrogenii în doze mici pot acţiona ca estrogenul, dar şi viceversa, în doze mari pot bloca estrogenul.

Într-un studiu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2787087/) publicat în Jurnalul Internaţional al Cancerului în cadrul căruia s-au analizat efectele anticancerigene ale coumestrolului s-a afirmat că rezultatele au indicat un risc redus pentru cancerul gastric asociat cu consumul coumestrolului.
Un alt studiu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23845105) a arătat că “coumestrolul a exercitat efecte puternice asupra inhibării creşterii a trei linii de celule de cancer.”

O cantitate suplimentară de nutrienţi care se găsesc în vlăstarii de mazăre, similari cu coumestrolul, sunt lignani, un alt tip de fitoestrogen cunoscut pentru calităţile sale antioxidante şi proprietăţi anti-inflamatorii.
Într-un studiu de revizuire 2011, lignanii precum curcuminoidele (găsite în curcumă / turmeric), au fost descrişi ca agenţi anti-inflamatori de excepţie.

Este recomandat să îi adăugaţi şi / sau în salate, garnituri sau chiar în sucurile detox verzi. Ele ajută la alcalinizarea corpului tău, susţin sistemul imunitar şi asigura regenerarea celulară adecvată.