Sfatul nutriționistului – Măcrișul roșu

Continuăm seria articolelor dedicate proprietăților nutritive ale vlăstarilor, scrise de Floriana Gabriela Secui. Ca de obicei, vă recomandăm și blogul ei – dolce far verde

Deşi mai puţin cunoscut şi folosit în alimentaţia noastră modernă, măcrişul roşu este o plantă ce provine din aceeaşi familie cu hrişca. Măcrişul oferă beneficii importante pentru sănătate. O dietă bogată în măcriş roşu ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar, îmbunătăţirea vederii şi sprijină totodată sistemul cardiovascular prin oxigenarea sângelui. Frunzele tinere de măcriş au un gust acrişor, plăcut, şi sunt puternic vitaminizate! La noi în ţară este mai mult cunoscută varianta verde a măcrişului. Noi o să vorbim astăzi despre versiunea roşie, mai puţin cunoscută, dar la fel de benefică!

 

Microplantele de Măcriș roșu

 Utilizare culinară

Gustul uşor acrişor de lămâie al măcrişului roşu este un mare plus pentru salate, dressinguri, sosuri sau smoothie-uri. Măcrişul poate fi gătit ca spanacul şi folosit chiar şi gătit în supe, sosuri şi risotto-uri. Totuşi dacă dorim să îi menţinem calităţile nutritive – atunci este recomandat să îl consumaţi crud!
Dacă nu aţi folosit niciodată măcriş, atunci este momentul să începeţi prin a-l adăuga la salată sau sosuri, pentru că o să vă îndrăgostiţi de gustul aromat şi acrişor. Oaspeţii voştri. se vor întreba care este ingredientul secret care îi dă sosului un astfel de gust aparte.

Măcrişul este o plantă care deţine mulţi verişori apropiaţi: măcriş sălbatic, măcrişul oilor, măcriş indian, măcriş verde şi cel despre care vom discuta astăzi – Măcrişul roşu. În lumea antică, măcrişul era o plantă culinară foarte apreciată şi a fost folosită sub formă de antiseptic în medicina convenţională. Datorită conţinutului crescut de vitamina C, se folosea pentru vindecarea scorbutului. Rădăcinile şi seminţele erau recomandate sub forma unui tonic. Începând cu secolul al XIV-lea, a fost folosit în mod exclusiv ca plantă bună de adăugat în salate.

Microplantele de măcriş roşu sunt foarte bogate în elemente nutriţionale. De ce? De ce oare plăntuţele acestea micuţe şi aparent firave deţin mai mulţi nutrienţi decât planta matură? Pentru că în acest stadiu ele au un singur scop – să crească – să se dezvolte – să se maturizeze! S-a demonstrat că acesta este momentul când microplantele folosesc la maxim toate elementele înconjurătoare pentru a se dezvolta. Au cea mai mare densitate nutriţională – pe care o folosesc în vederea dezvoltării. Această complexitate de vitamine şi minerale ne-o oferă nouă în momentul în care le consumăm fresh.

 

Conţinut nutriţional şi beneficii

Vitamina C

Prin încorporarea măcrişului în dieta ta vei beneficia de unul dintre produsele alimentare cele mai bogate în vitamina C din natură. O porţie de jumătate de cană din această microplantă vă oferă 53{3884006015225ca68b3f498a94b37cfc1bf4b8335039866362a77da6af7e2137} din doză zilnică recomandată de vitamina C. Dacă aţi suferit recent o răceală sau aveţi un sistem imunitar precar, atunci consumaţi alimente bogate în vitamina C. Acestea ajută corpul să se vindece în mod corespunzător. Măcrişul roşu are o cantitate impresionantă de vitamina C, care a fost legată de un sistem imunitar optimizat. Vitamina C măreşte numărul de celule albe din sânge, ajută la reducerea umflăturilor şi chiar are proprietăţi analgezice (reducerea durerii).
De asemenea, puteţi lua în considerare adăugarea măcrişului în planul de masă dacă sunteţi fumător. Centrul Medical al Universităţii din Maryland notează că fumatul scade cantitatea de vitamina C disponibilă în corpul dumneavoastră.

Vitamina A

S-a dovedit că măcrişul găzduieşte mari rezerve de vitamina A, care ajută la îmbunătăţirea vederii şi reducerea degenerării maculare şi a cataractei. Beta-carotenul, derivat din vitamina A, acţionează ca antioxidant şi previne degradarea acestui simţ vital.

Flavonoizi

Cercetările sugerează că măcrişul poate fi folosit ca un factor de luptă împotriva anumitor tipuri de cancer, datorită prezenţei unui grup de compuşi numiţi flavonoizi. Aceştia sunt consideraţi a fi antioxidanţi puternici care ajută corpul să elimine radicalii liberi care cauzează boala.

Potasiu

Măcrişul are cantităţi substanţiale de potasiu, care este un mineral esenţial – vasodilatator. Potasiul este un element esenţial în reducerea stresului asupra sistemului cardiovascular, prin relaxarea vaselor de sânge şi a arterelor.
Măcrişul s-a dovedit a fi benefic şi ca diuretic natural. În special atunci când frunzele sunt uscate şi apoi consumate, măcrişul stimulează urinarea, care detoxifică rinichii – eliminând orice toxină suplimentară, săruri, apă sau grăsimi dăunătoare prezente în urină.

Fier

Măcrişul conţine o cantitate semnificativă de fier, care stimulează producţia de celule roşii şi previne anemia. Ca un rezultat direct, fierul ajută la creşterea circulaţiei în organism şi oxigenarea organele vitale, creşte nivelul de energie şi accelerează procesul de vindecare.

Fibre alimentare

Te îngrijorează greutatea ta? Măcrişul poate fi de ajutor, atunci când este consumat zilnic. Acesta are un conţinut ridicat de fibre dietetice. Fibrele alimentare îmbunătăţesc sănătatea digestivă prin legarea produselor alimentare în timp ce se deplasează prin sistemul digestiv. Îmbunătăţeşte sănătatea gastrointestinală reducând riscul apariţiei unor probleme cum ar fi constipaţia, diareea, balonarea şi crampele.

 

Contraindicații

Acid Oxalic

Majoritatea oamenilor nu trebuie să fie îngrijoraţi de acidul oxalic, dar cei cu anumite afecţiuni, cum ar fi bolile renale, pietrele la rinichi, artrită reumatoidă, gută – trebuie să fie atenţi.
Microplantele de măcriş roşu conţin cantităţi mari de acid oxalic, principala componentă a pietrelor la rinichi. Este posibil să aveţi nevoie să evitaţi consumul măcrişului dacă sunteţi predispus la dezvoltarea acestor pietre. Discutaţi cu medicul pentru o recomandare despre acest produs.

Din grupa legumelor frunzoase, măcrişul are cel mai ridicat conţinut în acid oxalic ( 5,27 %) în substanţă uscată, în comparaţie cu stevia ( 2,77), spanacul (3,62) şi lobodă (3,2).

 

Surse:

http://jamaica-gleaner.com/gleaner/20131211/health/health3.html

http://www.livestrong.com/article/352308-nutrition-facts-on-sorrel