Sfatul nutriționistului – Lintea

Continuăm seria articolelor dedicate proprietăților nutritive ale vlăstarilor, scrise de Floriana Gabriela Secui. Ca de obicei, vă recomandăm și blogul ei – dolce far verde

Luând în considerare perspectiva din care privim, din fericire pentru unii sau din păcate pentru alții, nu locuim într-o țară exotică unde este constant o temperatură călduroasă, unde suntem înconjurați de mireasma și prospețimea legumelor și fructelor. În sezonul rece nu mai reușim să consumăm frumoasele și proaspetele salate verzi alcalinizante. Nu mai reușim să hrănim organismul cu toate vitaminele și mineralele necesare. Rezultatul – ne simțim lipsiți de putere și energie.
Desigur pentru recâștigarea parțială a energiei putem apela la suplimente alimentare sintetice sau la vegetalele de import … așa am reuși să încropim de o salată fără gust și fără prea mulți nutrienți.
Eu mi-am propus să vă aduc la cunoștință soluția cea mai viabilă prin intermediul căreia putem să ne satisfacem poftele nutriționale indiferent de anotimp. Soluția constă în consumarea vlăstarilor.

 

Vlăstarii de linte

De ce vlăstari?
Încolțirea semințelor și creșterea lor sub formă de vlăstari este una dintre cele mai fantastice și ușoare moduri de a obține o cantitate mare de antioxidanți. Primim astfel o serie de minerale și enzime de înfrumusețare și un spectru larg de vitamine menite să crească vitalitatea și energia organismului – toate împachetate în aceste plante mici.

Transformarea semințelor în vlăstari:
Odată ce germinarea a început, sămânța începe să crească și să devină o plantă vie plină de vitamine ușor de digerat și folosit.  Mineralele și enzimele pot fi utilizate de către celulele noastre fără a solicita excesiv sistemul digestiv. În esență, principalul rol al procesului de germinare constă în conversia nutrienților din starea lor latentă în formele lor mai ușor utilizabile (ex: proteinele dense se transformă în aminoacizi simpli, ușor digerabili de către organism).

Eliminarea inhibitorilor sau anti-nutrienților!
Se mai întâmplă un lucru minunat, vlăstarii ajută la descompunerea anti-nutrienților din semințe, care le poate face dificil de digerat, în special pentru cei care întâmpină probleme digestive sau auto-imune.

Cum are loc acest fenomen?
Fiecare plantă are un sistem de autoapărare – anti-nutrienți- cum ar fi acidul fitic care se leagă de magneziu, zinc, calciu și fier, și împiedică absorbția lor la nivel intestinal. Este necesar să luăm în considerare faptul că în natură totul este construit cu un scop bine determinat. Spre exemplu acidul fitic din sămânța negerminată servește scopului de a permite semințelor să treacă intacte prin sistemul digestiv al unui animal și apoi să crească într-o plantă. Prin creșterea plăntuțelor sub forma vlăstarilor acești anti-nutrienți sunt eliminați.

Lintea este cunoscută astăzi ca fiind una dintre cele mai bune surse de proteine. Sunt deja cunoscute diferite metode de preparare care au fost inventate pentru a face digestia lintei mai ușoară și pentru a maximiza valoarea ei nutritivă. O astfel de metodă o reprezintă germinarea și creșterea vlăstarilor.

Vlăstarii de linte sunt bogați în Vitamina C – un puternic antioxidant, care ajută la combaterea semnelor de îmbătrânire și ajută la prevenirea anumitor forme de cancer. De asemenea, vitamina C din linte ajută la fabricarea proteinelor de colagen, necesare în producerea vaselor de sânge, cartilaje, ligamente, piele și tendoane, precum și pentru repararea și întreținerea dinților și a oaselor. Vitamina C este, de asemenea, esențială pentru vindecarea rănilor și susține sistemul imunitar.

Folat și potasiu
Aproximativ 1 ceașcă de vlăstari linte conține 77 mg de acid folic, care este esențial pentru producția de fier și refacerea noilor celule. De asemenea vlăstarii de linte sunt înzestrați cu o cantitate mare de potasiu. Acesta este necesar pentru funcția musculară și este esențial pentru funcționarea sănătoasă a inimii.

Proteine și carbohidrați
Vlăstarii de linte sunt foarte bogați în proteine. Proteina este importantă în ceea ce privește construirea și menținerea mușchilor. Vlăstarii de linte Microgreens conțin carbohidrați complecși cu un indice glicemic scăzut, ceea ce îi transformă într-un aliment perfect pentru diabetici.

Vlăstarii sunt surse excelente de fibre dietetice, în special de fibre solubile care furnizează sentimentul mai mare de sațietate, deoarece încetinesc trecerea alimentelor prin stomac și intestine. De asemenea, întârzie absorbția glucozei, ceea ce atenuează schimbările bruște ale nivelului de zahăr din sânge și scade nivelul de colesterol rău în special al lipoproteinelor cu densitate mică (LDL).

Este cunoscut faptul că ingerarea de leguminoase în special din familia fasolei poate produce unele de gaze intestinale în plus. Acest lucru se datorează zaharurilor complexe (oligozaharide) care nu pot fi absorbite de intestine. O mare parte din aceste zaharuri sunt defalcate prin germinare, astfel, devin mult mai ușor digerabile.