Sfatul nutriționistului – Floarea soarelui

Continuăm seria articolelor dedicate proprietăților nutritive ale vlăstarilor, scrise de Floriana Gabriela Secui. Ca de obicei, vă recomandăm și blogul ei – dolce far verde

Suntem, probabil, din ce în ce mai conştienţi de faptul că este necesar să existe un echilibru în dieta noastră zilnică între alimentele acide şi alcaline. Organismul uman, pentru a funcţiona în parametrii normali, necesită un raport de 80 % alimente alcaline şi 20 % acide. Din păcate în zilele noastre se întâmplă tocmai invers. Avem un stil de viaţă sedentar, consumăm foarte multe alimente supraprocesate, suntem mereu în viteză… iar la sfârşitul zilei ne simţim sleiţi de putere. Şi sigur vă gândiţi… oare cum pot plăntuţele acestea mici şi firave să mă ajute pe mine?! Ce influenţă pot avea ele asupra bunăstării mele? Va invit să citiţi următoarele argumente, real documentate!

Toţi vlăstarii, prin intermediul fotosintezei, devin plante alcalin-formatoare. Acest lucru înseamnă că ne ajută în menţinerea şi reglarea PH-ului în interiorul anumitor organe. Seminţele lor sunt de fapt acide. Sămânţa într-adevăr este biologic vorbind, organul de reproducere al plantelor. Dar ea este într-o formă latentă, aşteaptă să fie folosită în rolul care i se cuvine pe acest pământ şi anume… să fie plantată.

 

Microplantele de Floarea soarelui

 

 

 

Neutralizarea Anti-Nutrienţilor şi a Acidului fitic

Procesul de germinare şi creştere a plantelor sub forma vlăstarilor ajută la descompunerea anti-nutrienţilor din nuci, cereale şi seminţe, care le poate face dificil de digerat de către organismul nostru. Anti-nutrienţii, cum ar fi acidul fitic, se leagă de moleculele de magneziu, zinc, calciu şi fier, ceea ce le face mai greu de digerat de către organism. În natură, aceasta serveşte scopului de a permite seminţelor să treacă intacte prin sistemul digestiv al unui animal şi apoi să crească într-o plantă.

Atunci când ingredientele cheie se combină – apa, aerul, pământul şi soarele – şi ating sămânţa… această devine din ce în ce mai activă… îşi face loc la suprafaţă… se transformă în energie!

Practic din momentul în care plăntuţele încep procesul de germinare, ele se transformă în bombe nutriţionale! De fapt germinarea şi creşterea plantelor sub forma vlăstarilor poate reduce conţinutul anti-nutritiv cu 90 % sau mai mult.

De ce vlăstari de floarea soarelui?

Însăşi ideea de a creşte şi de a mânca vlăstari de floarea-soarelui s-a născut la începutul anilor 1970 prin intermediul lui Viktoras Kulvinskas, co-fondator al Institutului de Sănătate Hipocrate. De atunci şi până în zilele noastre institutul din America s-a specializat pe combaterea problemelor de sănătate prin metode alternative care includ introducerea vlăstarilor în dietele pacienţilor.

Mulţi dintre voi deja aţi auzit că sănătatea intestinelor este forma principală de combatere a bolilor şi a invadatorilor străini în organism. Sistemul nostru imunitar se regăseşte în proporţie de 70 % în intestinele noastre.
Important de menţionat este că plăntuţele Microgreens de floarea-soarelui au o capacitate specială: sunt esenţiale în crearea de celule limfoide. Aceste celule sunt precursori ai limfocitelor. Limfocitele sunt celulele sistemului nostru imunitar responsabile de reacţiile de apărare ale organismului faţă de substanţele pe care le consideră străine. Celulele limfoide au rol în stimularea mucoasei sistemului digestiv care ajută prin menţinerea bacteriilor noastre intestinale sănătoase.

Este recomandat consumul frecvent al vlăstarilor de floarea soarelui pentru că reprezintă super-bombe nutriţionale, au un gust foarte bun şi reuşesc să transforme o reţetă banală într-un platou cu totul aparte.
Atunci când seminţele de floarea-soarelui sunt crescute timp de 7-10 zile, ele devin mici plăntuţe verzi, care ne oferă beneficii de sănătate incredibile. Aceste mici plăntuţe verzi sunt un elixir pentru sănătatea şi funcţionarea organismului.

În cadrul unui workshop susţinut în Bucureşti de către Brian Clement – directorul institutului Hippocrates din America, au fost menţionate şi dezbătute cercetările care au scos la iveală faptul că vlăstarii de floarea soarelui reprezintă cea mai puternică concentraţie de energie. Tot ceea ce ne înconjoară reprezintă energie… fie că este vorba de gânduri, activităţi fizice sau mentale. Noi, fiind organisme vii, avem nevoie de o alimentaţie care să cuprindă elemente bogate în energie, capabile să susţină o viaţă de calitate. Din păcate s-a constatat că prin prepararea termică a alimentelor, acestea îşi pierd capacitatea energetică. Alimentele gătite se transformă în produse care nu mai reuşesc să ne furnizeze energie. Din contră, ele o folosesc pe aceea pe care o avem stocată şi prin urmare începem şi ne simţim de cele mai multe ori obosiţi şi somnolenţi după o masă gătită!
Evident că suntem atât de obişnuiţi cu mâncarea gătită, încât poate nu reuşim să acceptăm că această ar trebui să constituie doar 20-30 % din procentajul caloric zilnic.

Motivele pentru a consuma zilnic vlăstari de floarea soarelui 

1. Alcalinizează organismul. Cum? Datorită faptului că plăntuţele Microgreens de floarea soarelui conţin minerale alcaline: magneziu, cupru, potasiu, sodiu, fier, calciu – acestea reuşesc să rebalanseze raportul acido–bazic din interiorul organismului.

În tabelul mai jos indicat observăm cantitatea de minerale alcaline obţinută din consumarea a 50g de vlăstari (o caserolă microgreens).

2. Vlăstarii sunt foarte bogaţi în clorofilă. Gândiţi-vă la moleculele de clorofilă ca la sângele plantei. Sângele verde al plantei are un rol foarte bine definit şi important în reconstrucţia şi revitalizarea sângelui nostru. Clorofila are o construcţie asemănătoare sângelui nostru, şi este necesară în revitalizarea tisulară, calmarea inflamaţiei, activarea enzimelor.

3. Vlăstarii o sursă bogată de lecitină, care ajută la reducerea şi/sau eliminarea depunerilor acumulate în pereţii arterelor. Cum? Lecitina este un emulgator – o substanţă care descompune şi dispersează grăsimea. Ea are rolul de a menţine colesterolul şi grăsimile în sistemul cardiovascular şi de a preveni ataşarea lor la pereţii arterelor. Lubrifierea furnizată de lecitină creează o căptuşeală alunecoasă prin care este dificil că depozitele grase să adere. Când depozite mari de grăsime nu pot adera la anumite regiuni ale corpului, acestea sunt transportate la ficat unde sunt metabolizate şi transformate în energie.

4. Sunt recomandaţi în special femeilor datorită faptului că sunt bogaţi în vitamina B, în special acid folic. Folatul este o vitamina necesară pentru femeile gravide – ajută la dezvoltarea tubului neuronal al copiilor. De fapt, mugurii de floarea-soarelui sunt bogaţi în toate substanţele nutritive importante în timpul sarcinii, cum ar fi fierul, calciu şi grăsimi esenţiale.

5. Vlăstarii de floarea-soarelui conţin vitaminele A, complexul B, D şi E; conţin şi minerale, inclusiv calciu, cupru, fier, magneziu, potasiu şi fosfor.

6. Ele activează fiecare celulă a sistemului imunitar şi ajută la menţinerea bacteriilor intestinale sănătoase, îmbunătăţind astfel capacitatea noastră de a lupta împotriva bolii.

7. Vlăstarul de floarea-soarelui este un expectorant natural pentru congestia în piept. În medicină ayurvedică, aceşti muguri sunt consideraţi a avea capacitatea de a încuraja curăţarea plămânilor. Sunt expectoranţi naturali, ce pot fi de asemenea utilizaţi că o măsură preventivă împotriva infecţiilor respiratorii.

8. Vlăstarii de floarea-soarelui au capacitate mare antioxidantă datorită conţinutului mare de vitamina E. Vitamina E lucrează sinergic cu vitamina C şi seleniu pentru a reduce tensiunea arterială, creşte elasticitatea arterelor şi pentru a preveni bolile de inimă.
Probabil ca aţi văzut rugina pe bicicletă sau pe maşina voastră. Un proces similar de oxidare şi de îmbătrânire accelerată are loc în corpul nostru atunci când celulele sunt expuse la molecule numite radicali liberi. Radicalii liberi slăbesc şi descompun celulele sănătoase. Aceste molecule pot contribui, de asemenea, la boli de inimă şi cancer.
Radicalii liberi provoacă daune care scurtează durata de viață a celulelor. Vitamina E din plăntuţele de floarea soarelui este un antioxidant puternic, care ajută la reducerea daunelor radicalilor liberi şi încetineşte procesul de îmbătrânire a celulelor.