Sfatul nutriționistului – Broccoli
Cu ajutorul nutriționistei Floriana Gabriela Secui, continuăm să va oferim informații și sfaturi pentru o alimentație sănătoasă, bogată în vitamine și nutrimente vitale. Microplantele, sau lăstarii – așa cum îi denumește Floriana, sunt mai bogați în nutrienți decât planta matură sau decât sămânța.
Pe blogul ei – dolce far verde – Floriana explică procesele care se petrec în timpul germinării și care dau microplantelor proprietăți ce pot părea miraculoase:
Prin germinare se produc următoarele schimbări în sămânţa :
1. În plantele verzi se dezvoltă clorofilă. Clorofila este sângele plantelor care se aseamănă foarte mult structurii sângelui uman!
2. Proteinele, vitaminele, enzimele, mineralele se multiplică;
3. Macronutrientii sunt transformaţi în formele lor mult mai uşor asimilabile: proteinele se transformă în amino acizi, grăsimile în acizi graşi esenţiali, amidonul în zaharuri etc. Toate aceste procese îmbunătăţesc digestia şi asimilarea.
Iată și câteva dintre beneficiile aduse de consumul de lăstari de broccoli, prezentate de Floriana pe blogul ei:
– Creşte vitalitatea, energia şi vigoarea organismului uman prin abundenţa mare de enzime;
– Contine de 10 până la 100 de ori mai multe enzime decât fructele şi legumele mature;
– Furnizează antioxidanţi puternici care ajută la lupta împotriva radicalilor liberi;
– Mineralele şi substanţele nutritive sunt uşor de absorbit în organism;
– Conţine cantităţi semnificative de fibre pentru a facilita o mai bună digestie;
– Susţine sănătatea ochilor, datorită nivelului ridicat de luteină, carotenoide şi zeaxantina;
– Sunt bogati în substanţe nutritive benefice, cum ar fi potasiu, calciu, proteine şi vitamina C;
– Poate reduce nivelul de zahăr din sânge, deoarece conţine atât fibre solubile şi crom.
Articolul scris de Floriana Gabriela Secui cuprinde multe alte informații, precum indicații nutrive și un studiu de caz extrem de interesant, realizat într-o zonă foarte poluată din China.
Vă invităm să îl citiți integral pe blogul ei aici: Vlăstarii de Broccoli!! Cum să îi introducem în alimentaţie!