Microplante - beneficii pentru sănătate

Mulți dintre cei interesați de o viață sănătoasă și de o nutriție corectă ne-au întrebat ce sunt microplantele și cum pot contribui acestea la o alimentație echilibrată, care să conțină toți nutrienții necesari organismului uman. De asemenea, mulți ne-au întrebat cum se pot folosi și care ar fi principalele substanțe benefice.

Pentru a răspunde la aceste întrebări, am demarat o serie de articole dedicate acestor subiecte.

În acest material vă prezentăm principalele substanțe cu impact benefic pentru sănătate, prezente în microplantele.

Substanțe benefice pentru o nutriție sănătoasă

Proteine vegetale
Anumite specii de microplante au un conținut ridicat de proteine și se pretează foarte bine la folosirea în produse destinate celor cu activitate fizică intensă. Amintim aici microplantele de mazăre, linte și năut.

Fibre
Microplante cu conținut ridicat de fibre: broccoli, fasole mung, năut.

Efect antioxidant, detox
Cea mai puternică este iarba de grâu. Sucul de iarbă de grâu are inclusiv aplicații medicale documentate științific.
Alte microplante cu efect antioxidant: sfeclă roșie, varză roșie, gulia roz.

Calciu
Microplante de broccoli, sfeclă roșie, varză roșie, busuioc verde.

Vitamina C
Multe microplante conțin vitamina C în proporții impresionante: broccoli, linte, mazăre, măcriș verde, gulie roz, năut, creson.

Vitamina D
Microplantele de floarea soarelui. Adesea numite de nutriționiști „un aliment complet” sau „bombe nutriționale”. Au și un efect de alcalinizare a organismului.

Vitamina B

Din nou vedeta este floarea soarelui, care are tot complexul de vitamine B în cantități impresionante. Alte microplante: linte, gulie roz.

Vitamina K
Microplante de muștar verde și gulie roz.

Vitamina U
Microplante de ridiche roșie și ridiche chinezească.

Diverse minerale (Fe, Cu, Zn, Mg)
Microplante de năut (Fe, Zn, Mg), creson (Fe), floarea soarelui (Cu, Mg, Zn), fasole mung (Cu, Zn), busuioc verde (Fe).

Antociani
Microplante de ridiche roșie și amarant roșu.

 

Avantajele consumului de Microgreens

  • O alimentație corectă, cu un conținut ridicat de substanțe benefice, documentate științific.
  • Gusturi excelente și variate, arome puternice obținute în mod natural.
  • Capacitatea de a corecta deficiențe de nutriție și de a obține pe cale naturală substanțele necesare organismului (vitamine, minerale etc.)
  • Adjuvant natural în lupta cu diverse boli, unele grave sau cronice. Există specii cu impact puternic în maladii precum diabetul sau cancerul, cu efecte documentate medical.
  • Profilaxie. Aproape toate speciile de microplante ajută la menținerea unei stări bune de sănătate. De exemplu, speciile de microplante bogate în cupru (floarea soarelui, fasole mung) favorizează păstratrea unui ten sănătos.

Articole din aceeași serie:

Ce sunt microplantele?

Cum folosim microplantele?

Cum păstrăm microplantele?