Detox – Mit sau realitate ?
Am trecut cu bine în noul an, dar perioada sărbătorilor și-a lăsat amprenta asupra stării noastre de sănătate. Mai toți am făcut excesele „tradiționale” și chiar și vegetarienii s-au răsfățat – sunt sigur – măcar cu dulciuri.
Organismul nostru începe să resimtă o nevoie acută de fructe și legume proaspete. Mulți nutriționiști vorbesc de nevoia de detoxifiere. Alții însă resping termenul, negând chiar existența toxinelor. Despre ce este vorba de fapt?
Consumul anumitor alimente, cum ar fi carnea roșie – ca să aduc un singur exemplu – introduce în corp radicali liberi cu potențial oxidant mare. Aceștia vor reacționa chimic în organism, provocând ceea ce în literatura de specialitate se numește stres oxidativ. Fructele și legumele proaspete, în special microplantele, au capacitatea de a combate eficient acest stres. Practic, când vorbim de detoxifiere, ne referim la acest proces în care substanțele active din microplante – un exemplu spectaculos este sulforafanul – neutralizează agenții oxidanți.
În perioada următoare vom publica rezumatele unor studii științifice realizate de cercetători prestigioși, care analizează impactul microplantelor asupra unor procese degenerative din organism. Și ne referim la probleme medicale grave, cum ar fi diabetul zaharat sau chiar cancerul.
Concluzia noastră este că detoxifierea, în sensul expus mai sus, este cât se poate de reală și de necesară pentru sănătatea organismului. Iar microplantele sunt de cel mai mare folos, având concentrații de până la 40 ori mai mari de substanțe active decât partea comestibilă a plantei mature.
Conform practicilor testate în afară, pot fi folosite, separat sau împreună, două metode care folosesc potențialul curativ al microplantelor.
- Cura cu suc de iarbă de grâu.
Sucul extras din iarba de grâu conține 97 enzime, vitamine, fitochimicale și minerale, având un potențial antioxidant major. Un beneficiu suplimentar este că întărește imunitatea naturală și purifică sângele, deoarece clorofila are o structură moleculară similară cu hemoglobina.
Au fost raportate numeroase cazuri (deși nu există un studiu în acest sens) în care părul alb sau grizonat și-a recuperat culoarea naturală. Spectaculos, nu?
Un „shot” de suc de iarbă de grâu (20-30 ml), luat în fiecare dimineață timp de 3 luni, va reduce semnificativ stresul oxidativ din organism. Este de reținut însă că este important să beți sucul constant, fără întreruperi, o perioadă suficient de lungă astfel încât efectele benefice să se manifeste pe deplin și organismul să se obișnuiască cu el.
Aveți la dispoziție și alte articole pe subiectul acesta:
Iarba de grâu: proprietăți nutritive și indicații terapeutice și Ghid pentru cura cu suc de iarbă de grâu
- Cura de microplante
Precum spuneam, microplantele conțin mult mai multe substanțe benefice decât planta matură. Din ce în ce mai multe specii au beneficiat de studii aprofundate, atât în privința conținutului de vitamine și minerale, cât și în privința efectului clinic de ameliorare a numeroase afecțiuni.
Broccoli, varza și în general legumele crucifere sunt o sursă bogată de sulforafan. Microplantele de floarea soarelui sunt bogate în cinarină, ridichea roșie în antociani. Toate aceste substanțe au potențial antioxidant specific. În plus, aportul de vitamine, minerale și fibre alimentare stimulează funcționarea armonioasă a organismului, completând nutriția zilnică.
În mod tipic, o cură de microplante trebuie ținută minim o lună iar consumul trebuie să fie zilnic. Nu există o doză maximă sau minimă, dar se recomandă un consum zilnic de minim 50 g de microplante (2-3 ghivecele în funcție de specie).
Microplantele pot fi consumate în orice preparate, chiar și sub formă de suc (trecute prin blender cu alte fructe și legume). Singura cerință este să nu le preparați termic, pentru că își vor pierde mult din substanțele benefice specifice plantei vii.
Spre deosebire de alte alimente sănătoase, unele anoste din punct de vedere culinar, microplantele sunt foarte gustoase și arată și bine în farfurie. Ce ți-ai putea dori mai mult?
Propunerea Microgreens
Viziunea fondatorului Microgreens România, Cristian Tudor, a fost centrată încă de la înființarea companiei pe sănătate și pe potențialul nutrițional al microplantelor. Cum ar fi ca, indiferent de anotimp, să poți găsi legume proaspete produse local, sub formă de microplante? E un vis devenit realitate, pentru că acum putem produce suficient încât să asigurăm necesarul de microgreens pentru un public larg.
Pentru cei preocupați de sănătatea lor, am gândit un sistem de abonamente, care permit consumul regulat, în condiții de prospețime maximă, fără stresul deplasării la magazin. Dat fiind că abonamentele se adresează în primul rând celor care doresc o nutriție sănătoasă, există și o reducere 19 %. Noi îl numim bonusul pentru sănătate. Pentru că vrem să contribuim și noi, în măsura puterilor, la îmbunătățirea calității vieții aici, la noi acasă, în România.
Află mai multe despre abonamentele Microgreens România!