Cum păstrăm microplantele?
Până acum ați aflat ce sunt microplantele, ce beneficii pentru sănătate ne oferă și cum le putem folosi în alimentația zilnică. Ați ajuns cu ele acasă și apare întrebarea:Răspunsul pe scurt este simplu: 7 zile la frigider, între 4 și 7 grade Celsius pentru toate speciile, mai puțin busuiocul, care este mai sensibil la frig și are nevoie de o temperatură între 12 și 15 grade Celsius.
cum să le păstrăm astfel încât să rămână proaspete și cu toate proprietățile lor benefice?
Sunt însă câteva detalii care fac diferența.
Vlăstarii de la Microgreens România sunt plante vii, aflate într-un anumit stadiu de creștere, care asigură de zeci de ori mai multe substanțe benefice decât partea comestibilă a plantei mature. Pentru a benefica de toate proprietăților lor, microplantele trebuie consumate ca atare, așa cum sunt livrate. Acesta este și motivul pentru care vi le trimitem în ghivecele. Trebuie să rămână proaspete și în stadiul de microplantă, până în momentul în care le consumați.
Ce să faci și ce să nu faci?
Udă microplantele înainte de a le pune la frigider. Deși vlăstarii noștri pleacă de la sere extrem de bine hidratați, pe parcursul drumului până la tine acasă s-ar putea să piardă din apa conținută de substratul din ghivecel. Cel mai bine este să scoți ghivecele din ambalaj, să le pui pe un picurător sau o tăviță, să le uzi bine și să le lași câteva minute să absoarbă apa și să se scurgă excesul de apă. Apoi le poți pune la frigider. Taie microplantele din ghivecel doar atunci când le mănânci. Chiar dacă microplantele tăiate pot fi păstrate la frigider, pierderea de substanțe nutritive este rapidă după ce le tăiați. Nu încerca să crești microplantele peste stadiul în care sunt! O greșeală frecventă este să pui vlăstarii la lumină și la temperatura camerei și să îi uzi „ca să mai crească un pic”. Dacă plantele ies din stadiul de vlăstari, toate energia lor va fi direcționată spre dezvoltarea plantei mature și vor consuma majoritatea substanțelor benefice. Atenție la frigiderele cu flux de aer! Numeroase frigidere moderne au un flux de aer în interior pentru a elimina umezeala. Deși acest lucru poate fi bun pentru păstrarea mâncării, el este dăunător pentru legume și fructe. și în special microplante – deoarece produce deshidratarea lor. Ce poți face pentru a evita deshidratarea?
- verifică hidratarea microplantelor. Dacă dorești să păstrezi vlăstarii mai mult timp, trebuie să verifici că fluxul de aer nu le-a deshidratat. Un indiciu că microplantele au pierdut prea multă apă este că ghivecelul devine mult mai ușor decât atunci când l-ai primit. Este momentul să le scoți din frigider, să le uzi din nou, apoi le poți pune înapoi.
- păstrează microplantele în compartimentul de legume-fructe. Majoritatea frigiderelor au compartimente dedicate pentru fructe și legume. Rostul acestora este să protejeze împotriva deshidratării. Dacă compartimentul este suficient de încăpător, păstrează microplantele acolo.
Articole din aceeași serie: