Ce sunt microplantele?

Mulți dintre cei interesați de o viață sănătoasă și de o nutriție corectă ne-au întrebat ce sunt microplantele și cum pot contribui acestea la o alimentație echilibrată, care să conțină toți nutrienții necesari organismului uman.

De asemenea, mulți ne-au întrebat cum se pot folosi și care ar fi principalele substanțe benefice.

Pentru a răspunde la aceste întrebări, demarăm o serie de articole dedicate acestor subiecte. În acest prim material vom explica pe înțelesul tuturor ce sunt microplantele.

Microplantele – denumite și microgreens sau vlăstari – sunt plante tinere, aflate în primul stadiu de dezvoltare (de obicei tulpina și primele două frunze). Se consumă ca atare și sunt incluse de nutriționiști în categoria SUPERFOOD, datorită conținutului ridicat de substanțe benefice (minerale, vitamine șamd).

Ce trebuie să știi despre microplante

  • Au mult mai mulți nutrienți decât părțile comestibile ale plantelor mature, de la 5 la 40 de ori.

  • Au aromă și gust mult mai intens decât plantele mature.

  • Speciile cultivate de noi fac parte din categoria legumelor, ierburilor aromatice sau sunt alte plante comestibile folosite fie pentru proprietățile lor benefice (de exemplu iarba de grâu sau lucerna), fie pentru decor (trifolio sau diverse flori comestibile).

  • Nu sunt germeni! Microplantele sunt crescute în sol și plantele se dezvoltă normal, în aer și la lumină, cu risc de contaminare zero. Detalii aici.

  • Toate microplantele noastre sunt cultivate cu zero îngrășăminte și pesticide, în mod absolut natural.

Exemplu: Vlăstarii de broccoli au de peste 30 de ori mai mulți nutrienți decât partea comestibilă a plantei mature (per unitatea de greutate, desigur). Avantajul suplimentar este că îi poți consuma fără procesare termică, ceea ce păstrează substanțe active care altfel s-ar pierde (cum ar fi enzimele). Concret, ca să obții aceleași substanțe benefice din broccoli, poți mânca 35 g de vlăstari sau 1 kg de broccoli matur.

Beneficii pentru sănătate

Microplantele joacă un rol important în curele și tratamentele complexe, care includ diete naturiste, dezvoltate de cercetători din SUA și Europa. Cel mai prestigios institut care folosește intensiv microgreens este Hippocrates Health Institute din SUA.

Dincolo de beneficiile evidente, date de numeroase vitamine și minerale, studii adunate în zeci de ani de cercetare semnalează potențialul curativ al microplantelor, uneori în boli grave sau cronice. Microgreens România și-a propus ca în următoarea perioadă să traducă și să sintetizeze cât mai multe din studiile disponibile, astfel încât să ofere și publicului românesc un acces nemijlocit la aceste informații.

Articole din aceeași serie:

Microplantele – beneficii pentru sănătate

Cum folosim microplantele?

Cum se păstrează microplantele?