Roastbeef cu salată de microplante – Chef Nicolae Vasile

Preparatul prezentat în acest articol a fost realizat de Chef Nicolae Vasile în cadrul atelierului Chefs & Microgreens.

Concept: Un preparat complet, atât ca gust cât și ca nutriție.

Carnea de vită, corect preparată, este suculentă și este susținută de gustul microplantelor din salată: ridichea ușor picantă, broccoli un pic dulceag, floarea soarelui cu gust intens de semințe, coriandru cu aroma sa specifică, dominantă.

Din punct de vedere nutritiv, carnea de vită are multe proteine, este bogată în vitamina B-12 și B-6 și are și un aport de fier și magneziu. Ridichea este o sursă bună de potasiu și de vitamina C, broccoli are și el vitamina C, calciu și este o bună sursă de fibre, floarea soarelui are un conținut ridicat de vit D și complexul de vit. B, coriandrul excelează în vitamina A, are și multă vitamina C și potasiu și este o sursă bogată de fibre.

 

Rețeta Roastbeef cu salată de microplante și algă crocantă

Ingrediente

Carne de vită (file sau antricot) – 150g
Fistic – 5g
Migdale – 5g
Semințe de chia – 5g
Algă Nori – 2 buc
Cucamelons – 30g
Microgreens
ridiche, broccoli, floarea soarelui, coriandru – câte un ghivecel
Baby corn (porumb) – 5g
Ulei de floarea soarelui – 250 ml
Ulei de măsline – 10 ml
Unt grăsime – 30g
Sare 2g, piper 1g, lime 1buc

Preparare

1. Se taie bucata de carne în formă de cilindru (dacă e cazul – la antricot).

2. Carnea de vită se frige 1 minut pe fiecare parte (se închid porii) în ulei de măsline și unt. În prealabil se ține în baiț (ulei de măsline, zeamă de portocală, sos worchestershire) 12 ore (opțional, depinde de calitatea cărnii).
Când este gata se lasă la relaxat 4 minute, apoi se tăvălește prin “făină” de fistic, migdale și chia, ce au fost în prealabil măcinate fin (până se obține o crustă).
Se feliază foarte subțire.

2. Alga se umezește foarte puțin, apoi se prăjește în ulei de floarea soarelui foarte încins (200 grade Celsius), apăsându-i centrul cu un polonic, pentru a obține o cupă.

3. Din microplante se face o salată ce se dresează cu zeamă de lime, ulei de măsline și sare.

4. Se montează așezând puțină salată ca bază, se pun cele două cupe de algă una peste cealaltă, obținându-se o sferă ce se umple cu salată.
Feliile de vită se așează deasupra în evantai. Se asezonează cu fulgi de sare, piper și răzătură de lime.

Se ornează cu flori comestibile, baby corn, mazăre – după imaginația fiecăruia.