Enzimele din hrana vie

Traducerea articolului „What About Enzymes?” de pe website-ul Hippocrates Health Institute.

Anumite alimente organice crude sunt stimulatoare naturale ale enzimelor detoxifiante de care corpurile noastre au nevoie în combaterea cancerului și a altor boli. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins au descoperit în 1997 că vlăstarii de broccoli, spre deosebire de căpățâna de broccoli pe care o știm cu toții, sunt stimulente puternice ale enzimelor naturale de detoxifiere din organismul uman.

Iată cum descria The New York Times aceste beneficii într-un articol care anunţa descoperirea, publicat pe 16 septembrie 1997: “Vlăstarii de broccoli conțin de la treizeci până la cincizeci de ori concentraţia de substanţe chimice protectoare găsite în plantele mature de broccoli. Aceste substanţe chimice, numite izotiocianați, erau deja cunoscute a fi stimulatoare puternice ale enzimelor naturale detoxifiante din organism şi se crede că ajută la explicarea motivului pentru care consumul de broccoli și alte legume crucifere, cum ar fi conopida, varza și napii, este asociat cu un risc redus de cancer.”

Articolul cita oameni de ştiinţă implicaţi în cercetare, care elogiau virtuţile microplantelor de broccoli în stimularea enzimelor : “Studii epidemiologice indică faptul că, pentru a reduce la jumătate riscul de cancer de colon, o persoană trebuie să mănânce aproximativ un kilogram de broccoli şi legume similare pe săptămână, ceea ce puțini americani reușesc.

Cercetătorii au afirmat că, dată fiind potenţa substanțelor chimice din vlăstarii de broccoli, teoretic, aceeaşi reducere a riscului de cancer ar putea fi obținută cu un aport săptămânal de doar puţin peste o uncie (28,34 g) de vlăstari.” (Adică un ghivecel de microplante – n.n.)

Un pionier al ştiinţei medicale în studiul enzimelor, regretatul Edward Howell, autor al cărții Nutriţia enzimatică, identifica deficitul de enzime din organismul uman ca fiind legat de boli cronice precum obezitatea, bolile de inimă, anumite tipuri de cancer şi chiar de îmbătrânirea prematură.

Atunci când un spermatozoid şi un ovul uman se contopesc, activitatea enzimelor este cea care oferă scânteia pentru formarea unei noi vieți. Această scânteie este electrică. Este forța vitală!. La naștere, ne este dată fiecăruia o rezervă de enzime care trebuie reînnoită periodic.

Pe măsură ce îmbătrânim, expunerea noastră la substanţe chimice sintetice, obiceiurile noastre de viaţă, şi, pentru majoritatea oamenilor, o alimentație bazată constant pe mâncare procesată la temperaturi ridicate, golesc depozitul nostru de enzime.

Sistemul nostru de rezervă ar trebui să fie acele enzime furnizate de alimentele cu care ne hrănim, dar dacă hrana constă numai în mâncare tratată termic, resursele noastre de enzime se vor epuiza curând. Atunci când se întâmplă acest lucru, corpul solicită întăriri cu enzime pentru a elibera glandele, mușchii, nervii şi sângele din organism şi pentru a veni în ajutorul solicitantului proces digestiv.

Alimente crude, organice, vii – vor alimenta acest depozit. Acesta este un alt motiv pentru care, în programul Institutului Hippocrates, punem accent pe dieta bogată în enzime; dorim ca oaspeţii noştri să fie revitalizați cu vitamine, minerale, proteine și enzime care ajută sistemul imunitar pe măsură ce organismul se detoxifică.

În literatura de specialitate din domeniul sănătății s-a acordat o atenţie semnificativă rolului benefic pe care enzimele digestive îl joacă în menţinerea sănătăţii, însă prea puţină atenţie şi credit au fost acordate importanţei enzimelor alimentare ca legătură critică între consumul de alimente crude şi beneficiile pentru sănătate care rezultă din consumul acestora. Una dintre principalele constatări ale experimentelor efectuate la Institutul de Sănătate Hippocrates merită subliniată.

Avem două perspective de bază în ceea ce privește enzimele digestive și enzimele alimentare. Una se bazează pe structura acestor molecule şi capacitatea lor de a rezista la mediul acid din stomac. A doua se bazează pe avantajele pe care enzimele le aduc funcţiei celulare (mielina). După două decenii de analiză microscopică a sistemelor celulare ale câtorva mii de oameni care au fost oaspeţii noștri la Hippocrates, am descoperit şi am confirmat că enzimele digestive și enzimele din alimentele vegetale sporesc în mod clar frecvenţa semnalelor electrice în interiorul și în jurul celulelor corpului.

Enzimele sunt considerate exclusiv proteine de către oamenii de ştiinţă din domeniul nutriției, însă cercetările întreprinse de noi folosind microscoape electronice au arătat că toate enzimele pe care le-am analizat în profunzime conţin frecvenţe electrice. Învelișul exterior al enzimelor este o proteină, la fel cum și învelișul exterior al corpului uman (pielea şi celulele roşii din sânge) este compus din proteine care sunt legate de fibrină. Ar fi la fel de incorect să afirmăm, plecând de la aceste informații, că organismul uman este numai proteină, cum ar fi incorect să deducem că enzimele sunt doar proteine. Mai mult decât atât, există unele dovezi care susţin ideea că enzimele alimentare încep să fie asimilate de îndată ce acestea sunt în gura omului, generând un transfer de sarcină electrică şi absorbţie la acest nivel primar, cu mult înainte ca ele să intre în contact cu stomacul. Descoperirea faptului că activitatea enzimelor sporeşte frecvenţa electromagnetică a celulelor introduce o perspectivă ştiinţifică complet nouă şi perfect viabilă în studiul activităţii enzimatice.

La Institutul Hippocrates am văzut în acțiune, mereu şi mereu, un adevăr biochimic simplu: enzimele sunt în centrul vindecării fiziologice. Strămoşii noştri aveau o dietă bogată în enzime. Acesta a fost baza nutriţională a evoluției umane. Obiceiurile culturale acumulate mai apoi ne-au îndepărtat de acest adevăr biochimic simplu și profund.

Dieta Programului Hippocrates oprește risipa de energie enzimatică şi face depuneri zilnice în contul de enzime al organismului. Puţine retrageri și depuneri frecvente și mari, aceasta e cheia pentru a fi aprovizionat din plin cu enzimele metabolice care construiesc, curăță și vindecă organismul uman.

***

Opiniile prezentate în acest articol aparțin autorului și nu reprezintă în mod necesar poziția Microgreens România.

Sursa: https://hippocratesinst.org/what-about-enzymes