Cum folosim microplantele?

Cum ne ajută microplantele? Cum pot fi consumate și cum le integrăm în preparate? Mulți dintre cei interesați de o viață sănătoasă și de o nutriție corectă ne-au întrebat ce sunt microplantele și cum pot contribui acestea la o alimentație echilibrată, care să conțină toți nutrienții necesari organismului uman. De asemenea, mulți ne-au întrebat cum se pot folosi și care ar fi principalele substanțe benefice. Pentru a răspunde la aceste întrebări, am demarat o serie de articole dedicate acestor subiecte.

Avantajele Microgreens

Nutriție
Adăugarea de microplante asigură un aport mare de vitamine, minerale și alte substanțe benefice, în funcție de specie. În bucătăria de acasă sau în cea din restaurant pot fi realizate preparate sănătoase, bine echilibrate nutritiv.

Gust și aromă
Microplante sunt cel mai natural și sănătos mod de a condimenta un preparat sau de a-i da un gust complementar sau o aromă care să potențeze suplimentar rețeta.

Decor
Cea mai ușoară modalitate de a decora spectaculos un preparat, fără instrumente sau tehnici speciale.

Meniu vegetarian echilibrat
Dietele vegetariene sau vegane sunt supuse riscului de a nu asigura toți nutrienții necesari organismului uman, dacă nu sunt bine gândite. Adăugați microplante la ingredientele vegetale uzuale și veți obține preparate care au toate substanțele necesare, de la proteine și fibre la vitamine și minerale.  

Modalități de preparare

Important!
Pentru a-și păstra proprietățile benefice, microplantele nu trebuie preparate termic! Pot fi adăugate la produse care au suferit preparare termică, dar numai după ce temperatura a ajuns în zona „raw” – sub 40 grade Celsius.

Salate
Pot fi preparate salate exclusiv din microplante, cu o concentrație mare de nutrienți și cu arome puternice, sau pot fi adăugate la alte ingrediente care servesc ca „bază”. Varza albă tăiată fin este un exemplu perfect de bază în care pot fi adăugate numeroase microplante.

Sandvișuri sănătoase
Adăugarea de microplante pe diverse sandvișuri asigură un aspect apetisant, un gust intens unor preparate care altfel pot fi fade, precum și un aport de nutrienți esențiali.

Sucuri naturale
Există multe modalități în care microplantele pot fi integrate în sucuri. Fie că vorbim de presare la rece, procesare la blender sau alte metode, datorită texturii fine majoritatea microplantelor se distribuie uniform în lichidul rezultat.
Pentru anumite specii (de exemplu iarba de grâu) se recomandă, pentru randament, stoarcerea separată cu aparate specializate și amestecarea ulterioară.
Gustul și aroma sunt și ele importante. De exemplu, adăugarea de perilla verde la un fresh va asigura un gust ușor mentolat, răcoritor.

Gustări
Toate gustările, de la mezeluri la brânzeturi, pește sau preparate tartinabile – sunt puse în valoare de microgreens. Adăugarea de microplante oferă un aspect apetisant și un gust complementar intens preparatelor.

Supe
Pot fi blendate în supe raw sau în supe normale, după ce prepararea termică s-a încheiat. Adaugă nutrienți și gust. Pot fi adăugate la final, înainte de servire, pe suprafața supei, pentru un decor aparte și o aromă plăcută.

Sosuri, pesto
Se blendează ușor și asigură o aromă puternică, persistentă.

Preparate principale
Se adaugă microplante atât pentru decor cât și pentru gust și aromă. Microgreens pot asigura atât un contrast plăcut cât și o tușă complementară – atât vizual cât și ca aromă. Ridică mult valoarea unui preparat.

Desert
Decor și arome complementare subtile. Florile comestibile au și ele un gust aparte în funcție de specie, iar anumite microplante merg foarte bine cu diverse dulciuri.

Băuturi
Decor și aromă, în special la cocktailuri.

Articole din aceeași serie: Ce sunt microplantele? Microplantele – beneficii pentru sănătate